2024.10.23.

A golfkönyök (golfers elbow) a belső könyökízület fájdalma, amelyet általában a kéz izmait használó sportok vagy tevékenységek okoznak. A fájdalom a könyök belső részén jelentkezik, és a kézfej, az ujjak és a könyök mozgásában is érzékelhető. A golfkönyök leggyakrabban a golfozók, teniszezők, írók, számítógép-használók és más, kézizmokat használó személyek körében fordul elő.
A golfkönyök oka általában a kéz izmainak túlterhelése, amely a könyökízületben lévő izom- és inaktendinitiszt okoz. A kéz izmainak túlterhelése akkor jelentkezik, amikor a személy túl sokat és túl gyakran használja a kéz izmait, például a golfozás során, amikor gyakran ütni kell a labdát, vagy íráskor, amikor gyakran kell gépelni.
A golfkönyök kezelése általában a fájdalom enyhítését és a kéz izmainak erősítését célozza, és lehet konzervatív vagy sebészi. A konzervatív kezelés magában foglalja a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését, a fizioterápiát és a kéz izmainak erősítését. A sebészi kezelés ritkán szükséges, és csak akkor javasolt, ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt.
A megelőzés érdekében ajánlott a kéz izmait erősíteni, valamint kerülni a túlzott és folyamatos kézizom-használatot. Ha már fájdalmat érez, akkor érdemes pihenni a kéz izmait, és ha a fájdalom továbbra is fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni.
A golfkönyök konzervatív és sebészeti kezelése megegyezik a teniszkönyöknél leírtakkal.

Bach Tamás sportmasszőr,

Bach Tamás sportmasszázsterapeuta,

mTm Stúdió,

mTm Sportmasszázs Stúdió,

Bach Tamás mTm Stúdió